Povestea pe care v-o spunem aici este una despre curaj, supraviețuire, adaptare și altruism. Este povestea unei bunici de 60 de ani care a fugit din calea războiului și a căutat ajutor în altă țară. În țara noastră. Și, în cele din urmă, a ajuns să ofere ea însăși ajutor. Este povestea Elenei: o femeie de 60 de ani, care a venit la Galați cu fiica ei, cu un nepot și cu un viitor nepot, pentru că fiica ei este însărcinată.

Deși spera la un trai liniștit în așteptarea zilei în care se va întoarce acasă, pentru Elena nu a fost deloc ușor. Din luna aprilie a acestui an, ajutorul guvernamental pentru refugiați nu a mai venit, astfel că cheltuielile cu chiria, masa și întreținerea aici au devenit o presiune foarte mare. Pentru că e însărcinată, fiica ei nu poate lucra, așa că Elena a decis că e momentul să caute ea însăși ceva de muncă. A venit la Fundația Inimă de Copil și a solicitat o slujbă. Am angajat-o ca asistent comunitar la Centrul de Refugiați, iar în scurtă vreme aveam să aflăm că toată viața ei a lucrat ca specialist în recuperarea copiilor cu dizabilități.

Elena face adevărate minuni cu cei mici

În evidențele noastre avem și copii ucraineni cu retard, autism, ADHD și alte dizabilități. Iar recuperarea lor prin terapii într-o altă limbă decât cea natală este aproape imposibilă. Așa că am amenajat un mic spațiu cu jucării, planșe, cărți și materiale de recuperare. Iar Elena întâlnește acolo zilnic copiii cu probleme.  Sunt aproape patru luni de când bunicuța ucraineancă dă dovadă de profesionalism, creativitate dar și de o energie și compasiune incredibile. Elena face minuni cu micuții. În prezent, vin 12 copii regulat la întâlniri individuale. La început, unii dintre micuți țipau la contactul cu oamenii, erau agitați și nu se puteau concentra la activități. Alții erau absenți și nu comunicau. Abordarea Elenei, însă, a făcut minuni. Schimbări majore s-au putut vedea după numai câteva întâlniri. Și familiile lor văd progresul și nu știu cum mai mulțumească pentru că am făcut acest serviciu posibil.

„Mulțumim mult Elenei și Fundației!”

„Copilul meu e total schimbat! Am plecat din Odessa pentru că era agitat și țipa de câte ori se porneau sirenele. În ultima perioadă sunau aproape în fiecare noapte și nu mai dormea. Când am ajuns aici trebuia să stau cu el doar în casă. Am ieșit în parc și țipa, se tăvălea pe jos numai dacă vedea alți copii acolo. Nu știam ce să mai fac, nu puteam merge nici la cumpărături, nicăieri. În Odessa îl duceam la logoped și la psiholog de copii, dar s-a închis clinica aceea după începerea războiului. Acest serviciu de recuperare este minunat. Venim și mergem cu autobuzul, acum mergem în parc și nu mai plânge. Mai intru cu el și în câte un magazin. Mulțumim mult Elenei și Fundației!”, ne-a spus L. , o mămică refugiată venită în Galați de câteva luni cu 2 copii.

Elena este o inspirație pentru mulți. Când nu face exerciții cu cei mici, se joacă cu ei, îi duce în părculețul de lângă centru, îi îmbrățișează, dansează cu ei, le aplaudă cu entuziasm micile progrese, face totul pentru pentru a-i ajuta să fie mai mai bine și să se integreze în activități cu alți copii.

Aceste activități sunt realizate prin finanțarea oferită de UNHCR România și FONSS.

Sari la conținut