Nimic nu e mai frumos pe lumea asta decât niște copii care se simt bine! Fețele lor luminoase, zâmbetele larg deschise, ochii plini de speranță spun mai mult decât mii de cuvinte atent meșteșugite. Pentru micuții de la Fundația Inimă de Copil, începutul lunii iunie a fost de vis. Într-un cadru care îmbie la voie bună s-au adunat în jur de 130 de copii, români și ucraineni.

Copiii refugiaților ucraineni s-au simțit excelent

Este cea mai mare petrecere a anului, o manifestare devenită tradițională, care se desfășoară în jurul datei de 1 iunie. După doi ani în care pandemia a limitat proporțiile sărbătorii, anul acesta numărul participanților a fost unul record. Și asta pentru că, pe lângă copiii din programele obișnuite ale Fundației, anul acesta au participat și aproximativ 80 de copii ai refugiaților ucraineni care și-au găsit adăpost la Galați pe perioada războiului din țara vecină. Unii dintre ei frecventează în prezent cursurile Centrului de Zi pentru Refugiații Ucraineni al Fundației Inimă de Copil.

Katya Kirchyk, voluntar ucrainean, Fundația Inimă de Copil: „Ne simțim extraordinar aici, este o ocazie unică pentru copiii noștri să interacționeze cu copiii români. Este o oportunitate să aflăm lucruri frumoase unii despre ceilalți și să ne distrăm împreună”.

Mihaela Chirilă, asistent social Fundația Inimă de Copil: „Suntem fericiți să le putem oferi tuturor copiilor această petrecere de ziua lor. Ne bucurăm că sunt împreună români și ucraineni și împărtășesc bucuria copilăriei”.

Activitățile au fost atât educative, cât și de recreere. Copiii au participat la ștafete, jocuri, au făcut mișcare, dar au și ascultat povești, au pictat și s-au vopsit pe față pentru a semăna cu personajele lor favorite.

Jeni Chirilă, coordonator Centre de Zi, Fundația Inimă de Copil: „Este o ocazie unică pentru copii să se bucure de a fi împreună într-un spațiu non-formal, să își folosească creativitatea prin atelierele la care au participat, să se bucure de activitățile de echipă, să își dezvolte spiritul de echipă și să se bucure din plin de o adevărată zi cu soare”.

Grupul de voluntari români și ucraineni a fost completat la petrecere și de un grup de voluntari de la asociația internațională Good Neighbours, din Coreea de Sud, prezentă în ultimele săptămâni la Galați pentru a oferi sprijin în criza refugiaților ucraineni.

Hyunjung Cha, asistent manager Good Neighbours: „E un eveniment impresionant, este extraordinar să văd cum românii i-au primit cu căldură pe cei care a trebuit să plece de acasă. Am fost implicați în mai multe crize cu refugiați și vă pot spune că rar am văzut ca gazdele să îi întâmpine pe refugiați cu atâta căldură. Când ne gândim la ajutor pentru refugiați ne gândim în primul rând la strictul necesar și tocmai de aceea ideea cu petrecerea este extraordinară. Copiilor trebuie să le oferi și distracție. Copilăria lor nu poate fi replicată”.

La petrecere au participat și doi reprezentanți ai angajaților Regiei Naționale Monetăria Statului, care au strâns donații în ultimele zile și au venit special la Galați pentru acest eveniment.

Florin Popescu, șef compartiment Marketing Monetăria Statului: „Am reușit împreună să colectăm produse elementare, haine și jucării, chiar și sume de bani din care am achiziționat 100 de carduri cadou, astfel încât să satisfacă necesitățile fiecăruia. Vă mulțumim că ne-ați implicat și ne-ați permis să facem fericiți copii care au mare nevoie de pace și de liniște”.

Sari la conținut