Începutul primăverii aduce cu sine multe motive de bucurie și de sărbătoare, iar luna martie a fost un exemplu perfect în acest sens la Fundație. Am sărbătorit mamele.
Prin definiție mama este o ființă luptătoare care deși poate trece prin momente dificile, nu își pierde niciodată speranța, continuă să meargă mai departe, găsind puterea de a face față tuturor obstacolelor și provocărilor.
Mamele găsesc mereu o cale să își ajute copiii mai ales când cei mici suferă de o afecțiune care ar îngenunchea orice suflet. Asta face și Daniela de când băiatul ei a fost diagnosticat la 3 ani cu autism. Mamele iau prezentul incert în mâini, cum a făcut Anastasia, și îl transformă în siguranță și liniște pentru familie. Mamele sunt femei puternice, la fel ca Maria, care ne învață în fiecare zi lecții despre viață, dragoste și compasiune. Citiți mai jos poveștile lor.

Daniela, mama lui Adrian

Adrian a fost diagnosticat la vârsta de 3 ani cu o formă severă de autism. Recuperarea poate fi un proces lent și dificil, iar faptul că Daniela face naveta zilnic mai mult de 30 km pentru a-l duce la terapie, școală și medici arată cât de mult își dorește să-l ajute pe fiul ei. Nu s-a plâns niciodată pe parcursul acestor ani….citeste mai departe

Mărturisește că nici nu știa ce înseamnă autism, însă acest lucru nu a oprit-o să caute ajutor de specialitate, nu și-a izolat băiatul, având curajul să înfrunte privirile oamenilor care nu îi înțeleg afecțiunea. De fiecare dată când simte că îi este foarte greu să continue, găsește puterea uitându-se în ochii lui. Adrian este motivația ei, și dragostea ei pentru el este mai puternică decât orice obstacol.

Acum Adrian are 9 ani și primește suport prin servicii de kinetoterapie și intervenție terapeutică pe toate ariile de dezvoltare la Centrul de Recuperare Inimă de Copil. Mama se bucură să vadă fiecare mic progres, mai ales că acum este mai liniștit, se concentrează mai bine, a reușit să înlocuiască unele comportamente cu altele social acceptate, i-a crescut mobilitatea, fiind mult mai coordonat în mișcări.

Povestea lor este o poveste de curaj, determinare și iubire necondiționată. Este o poveste care ne arată cât de important este să avem în viața noastră oameni ca Daniela si Adrian, care ne demonstrează ca nu trebuie sa ne dăm bătuți niciodată, indiferent de cât de dificilă este situația.

Anastasia din Ucraina, mama a doi copii

Anastasia este o luptătoare și a fost de tânără o fire independentă. În ciuda dificultăților cu care se confruntă, reușește sa fie mamă și tată pentru fiica ei de 11 ani și pentru fiul ei de 6 ani. Și are grijă și de mama ei, grav bolnavă. Locuiau cu toții la Odessa înainte de a începe războiul. Îi era greu și atunci dar erau fericiți pentru că erau împreuna. Acasă.Anul trecut, in luna aprilie, a auzit prima racheta aterizata nu departe de locuința ei….poți sa citești mai departe (link)“Am alergat îngrozită în camera copiilor, i-am cărat așa adormiți cum erau în cea mai sigură camera, baia, și i-am îmbrăcat. După ce s-a auzit și a doua rachetă lovind parcă și mai aproape, mi-am făcut curaj și am fugit către adăpostul improvizat în subteran. Nu m-am gândit decât la copiii mei, care erau din ce în ce mai îngroziți. Atunci am decis că trebuie să plecăm”, a spus Anastasia.Nu fusese niciodată plecată în străinătate. Dar acum lucrurile erau prea serioase, pentru că era vorba despre viața și siguranța familiei. În fața ei era o țară despre care nu știa nimic și pe nimeni, iar în spate era războiul care făcea din ce în ce mai multe victime.„Nu o să uit niciodată cât de tare plângeau copii pe drum.” Când am ajuns în Brăila a înțeles că nu o să își revadă casa și apropiații prea curând, trebuia sa se descurce într-o țară străină.Acum, Anastasia simte că viața a căpătat un sens. „Am găsit la Fundație sprijinul material și moral de care aveam nevoie pentru a ne reface. Fiul meu este acum la grădiniță, fiica mea participă la tot felul de activități și mama primește tratamentul de care are nevoie.În lunile petrecute aici, Anastasia a realizat că viața nu s-a oprit pentru familia ei. Își amintește cu emoție provocările peste care a trecut pentru a-și vedea cei doi copii și mama în siguranță. „De când am venit aici am realizat că sunt mai puternică. Nu îmi mai este frică și am început să îmi fac planuri de viitor.”, a adăugat Anastasia.

 

Maria, mama pentru opt copii

”Anul trecut am avut ocazia să o cunosc pe Maria”, spune asistentul social al familiei. ”Am ajuns acasă la ei pentru a include una dintre fetițele familiei într-un proiect de burse pe care îl avem în desfășurare. Inițial, nu cunoșteam familia sau copiii, dar am fost impresionată de grădină plină de flori frumos aranjate, curtea și casa foarte curate. Am aflat că familia are opt copii, cel mai mare fiind de 13 ani.”Casa noua, bine intretinută, a fost construită cu ajutorul comunității într-o vară, dupa ce familia a strâns materialele de construcție în câțiva ani anteriori. Când am intrat în casă, am fost întâmpinată de o familie în care copii erau surprinzatori de linistiti si bine educati. Copiii deși erau acasă, nu ne-au deranjat, cei mai mari având grijă de cei mici. Soțul este șofer de transport persoane și este plecat toată ziua, nu o poate ajuta prea mult. Maria are zilele foarte încărcate „Mă trezesc dimineața la 5, pregătesc ceva ca să le dau copiilor să mănânce înainte să plece la școală. La ora 7 cei mari sunt pregătiți să plece la școală, cei mici rămân acasă. Apoi pregătesc de mâncare pentru prânz, hrănesc animalele și fac curat. Pe la 3 încep sa coc torturi și prăjituri pentru evenimente, să mai aduc și eu un bănuț acasă”. Fiind cunoscută pentru faptul ca face prăjituri atât de bune, are comenzi mai tot timpul.Am fost impresionați de dedicarea și pasiunea Mariei pentru familia sa și pentru ceea ce face. Familia este un exemplu de solidaritate și unitate, în care fiecare membru contribuie la binele celorlalți. Aceștia își învață copiii să respecte valorile și tradițiile familiei, iar acest lucru se vede în comportamentul și educația lor.Implicarea Mariei în creșterea copiilor și în susținerea financiară a familiei este admirabilă, într-un mediu rural neprietenos cu locurile de muncă și este un exemplu pentru toți cei care își doresc să-și întărească valorile și să-și învețe copiii să aibă o educație solidă.

Deși viața te-a încercat în nenumărate rânduri, deși ai vărsat oceane de lacrimi și ai îngenuncheat de durere, mereu te-ai ridicat și mai puternică, pentru mine, copilul – centrul universului tău.
La mulți ani, mamă-eroină!

Sari la conținut