Ziua Voluntariatului (5 decembrie) este cea mai bună ocazie de a-i aduce în față pe cei care își pun timpul, energiile și abilitățile în slujba celorlalți. În slujba celor care au nevoie de sprijin.

În cei 26 de ani de existență, Fundația Inimă de Copil a fost locul în care mai bine de 1500 de voluntari au crescut, s-au dezvoltat, și-au cultivat empatia și au făcut mult bine pentru cei aflați în dificultate. Adina, Eliana și Robert sunt doar trei dintre voluntarii noștri, iar mărturiile lor reprezintă, cu siguranță, o pledoarie pentru a face bine altora. Pentru că Binele face Bine!

Adolescenți deciși să schimbe lumea

Eliana este elevă în clasa a XI-a și a început voluntariatul în vacanța din vara care a trecut. Când avea timp, ajungea zilnic la Fundație, iar de când a început școala face eforturi să vină de două – trei ori pe săptămână. „Pe mine m-a motivat dorința de a lucra cu copiii și de a obține experiență în domeniul educației, întrucât visul meu de mică este să devin profesoară. Pentru mine, voluntariatul înseamnă să dau înapoi măcar o parte din binele și din ajutorul pe care l-am primit și eu de-a lungul timpului. Nu toți copiii au parte de aceleași șanse frumoase în viață. Iar eu vreau să mă asigur că ei nu sunt și nu se simt singuri în călătoria lor prin tinerețe”, spune Eliana.

Robert are mai mult de un an de când este pasionat de voluntariat. „Căutam ceva care să îmi umple timpul. Câteva colege care deja erau voluntare m-au încurajat sa încerc, deoarece am o fire calmă și binevoitoare. Am aflat că voluntariatul îți oferă șansa să te descoperi, să îți oferi ajutorul din inima”, explică Robert.

Adina are 16 ani și vine de trei ori pe săptămână să lucreze cu copiii de la Centrul din Pechea. „M-a motivat dragostea pentru copii și dorința de a face cât mai multe activități în afara școlii. Pentru mine, voluntariatul înseamnă creativitate și bunătate”, susține Adina. Își amintește cu plăcere de primirea de care a avut parte când a venit la Fundația Inimă de Copil, un loc pe care acum îl consideră o a doua casă. „Când am intrat prima oara în această fundație am fost întâmpinată cu zâmbete, îmbrățișări și vorbe frumoase și de atunci mi-am dat seama că Fundația Inimă de Copil e mult mai mult decât un centru de zi în care faci teme. Pentru mine, Fundația Inimă de Copil este un ținut unde copiilor le este permis sa zâmbească, este un loc unde te poți simți în siguranță indiferent de situație, o a doua casa, o a doua familie. Este locul de unde nu ai putea pleca decât cu zâmbetul pe buze”, adaugă Adina.

Copii care iubesc copiii

Unul dintre cele mai importante motive pentru care continuă să facă voluntariat este dragostea pentru copii. Sunt ei înșiși niște copii, însă pasiunea cu care își oferă ajutorul îi transformă în adevărați adulți responsabili. „Să lucrez cu copiii e ca și cum aș modela într-un lut moale, căruia încerc să îi dau o formă cât mai armonioasă, cu o mână de fier într-o mănușă de catifea. Pentru mine, Fundația Inimă de Copil înseamnă speranță. Speranța că poate fi mai bine pentru acești copii și pentru societatea în care vor trăi”, este de părere Eliana. „Lucrul cu copii este, in egala măsura, solicitant și satisfăcător. Când vezi ca după ce îți oferi ajutorul unui copil, care este fericit și îți mulțumește la final, te cuprinde un sentiment de bine. Fundația Inimă de Copil m-a făcut să îmi dau seama ce vreau să fac în continuare, în viața de adult”, completează Robert.

„Poți învăța mai multe decât îți poți imagina”

Cei trei voluntari cred că și alți adolescenți ar trebui să se implice măcar și pentru o perioadă scurtă de timp. „Le-aș recomanda voluntariatul tuturor celor care iubesc să ofere altora din timpul, energia și voia lor bună”, susține Eliana. „Aș recomanda voluntariatul tuturor celor care au puțin timp liber, întrucât poți învăța mai multe lucruri decât îți poți imagina”, crede și Robert. „Recomand cu mare drag voluntariatul deoarece cunoști oameni noi și, în același timp, pe tine însuți. Cu ajutorul voluntariatul înveți foarte multe lucruri noi, capeți încredere în tine”, adaugă Adina.

De Ziua Voluntariatului, Fundația Inimă de Copil se înclină în fața celor care își găsesc timp să clădească destinele altora. La mulți ani, dragi voluntari, și vă mulțumim!

Sari la conținut