Pandemia ne-a dat tuturor planurile peste cap. La fel ca toți ceilalți a trebui să ne adaptăm. Nevoia de educația a copiilor din programele noastre nu putea fi pusă pe pauză. Așa că în luna iunie, în plină criză de coronavirus, am început un proiect de voluntariat, alături de angajații companiei Stefanini. Astfel, o parte dintre angajați din cadrul organizației țin sesiuni online de meditații la limbi străine(franceză, engleză, germană) pentru 54 de copii. De atunci și până în luna noiembrie s-au adunat aproximativ 300 de ore de meditații. Vom continua bucuroși programul și în lunile viitoare.

Știm cât de importantă este această experiență pentru copii, dar am vrut să vedem și cum este acest proiect pentru unul dintre voluntarii din acest program. Așa că am fost încântați să povestim puțin cu Oana, una dintre cele 14 persoanele implicate în proiect de la bun început.

Oana, spune-ne puțin despre Stefanini, ca să vă cunoască și ceilalți binefăcători.

Suntem o companie de servicii IT cu peste 30 de ani experiență în furnizarea de servicii IT. Din portofoliul nostru fac parte 500 de companii. Colegii noștri fac parte din echipe multinaționale, în care dezvoltă aplicații software, întrețin infrastructura și oferă suport tehnic în peste 35 de limbi străine, pentru clienți din întreaga lume.

Ce v-a determinat să începeți colaborarea cu noi?

Cel mai important factor a fost faptul că Inimă de Copil are ca scop principal sprijinul copiilor care nu au cele mai fericite situații. Am aflat despre diversele proiecte pentru copii, pe le-ați desfășurat de-a lungul timpului, și a fost clar pentru noi că există un scop precis pe care îl aveți și o implicare reală din partea voastră. Mai mult decât atât, a contat foarte mult deschiderea voastră față de o eventuală colaborare cu noi, în momentul în care am intrat în legătură, precum și seriozitatea de care ați dat dovadă încă de la început. Asa că am reușit să găsim o variantă prin care să acordăm ajutor copiilor care se confruntau cu o perioadă foarte dificilă din perspective accesului la educație.

Cum a fost până acum colaborarea cu noi?

Îmi place să cred că avem o colaborare foarte bună, care ne-a și ajutat în desfășurarea și continuarea programului de meditații online pentru copii; sunt sigură că vom putea face multe alte lucruri frumoase împreună pe parcurs, cu toate că situația din prezent nu generează un cadru de lucru tocmai ușor. Rămânem însă aproape unii de ceilalți și ne adaptăm împreună la noua realitate.

Ce te motivează, inspiră din interacțiunile cu copii?

Cel mai mult mă motivează dorința lor de a face tot ce este posibil pentru a învăța. Unii dintre ei se luptă cu o timiditate copleșitoare, altora le este teamă să nu se exprime greșit. Cu toate acestea, săptămână de săptămână, au fost punctuali la întâlnirile noastre și am putut să le admir perseverența și dorința de a depăși aceste bariere.

Cum ai descrie copiii din meditații?

Copiii sunt minunați și mă bucur că am ocazia să mă aud cu ei săptămânal. Le recomand să își păstreze curiozitatea și să profite de fiecare ocazie pe care o au pentru a învăța ceva nou. De asemenea, îi admir pentru că indiferent câte ore au avut sau ce teme trebuie să pregătească pentru a doua zi, continuă să participe la meditații.

Te-a emoționat în mod particular povestea unui copil?

Fiecare dintre copii are o poveste interesantă și au fost multe momente emoționante în cadrul întâlnirilor noastre virtuale. Unii dintre ei provin din familii numeroase, în care trebuie să aibă grijă de frații sau rudele mai mici. Îmi amintesc în mod special de o fetiță de 9 ani, care a intrat mai târziu în call-ul nostru pentru ca a trebuit să o culce pe verișoara ei, apoi toată ședința a vorbit în șoaptă, pentru a nu o trezi.

Cum vezi pe viitor relația cu acești copii? Ți-ar plăcea să țiii legătura cu ei?

Mi-ar plăcea mult să păstrăm legătura și să le pot fi de ajutor pe viitor. Din fericire, am reușit să stabilim o legătură bazată pe încredere și prietenie, așa că de fiecare dată când au nevoie de sprijin știu că ne putem auzi.

Ce șanse ar avea un copil din programele noastre să devină de exemplu un angajat Stefanini?

Cred cu tărie că acești copii pot deveni orice își doresc, atât timp cât sunt pregătiți să muncească pentru visurile lor. Iar dacă dorința lor va fi să devină angajați Stefanini, vor găsi aici un mediu primitor, în care își pot începe o carieră folosind skill-urile de limbi străine pe care le învață cu noi sau cele tehnice, de programare sau de testare software. În cadrul Stefanini vor găsi mereu un mediu perfect pentru învățare și dezvoltare.

Ce îți iei din acest proiect, până acum? Cum îl vezi continuat?

Pe lângă energia pe care mi-o oferă, acest proiect îmi alimentează încrederea într-un viitor mai bun. Avem colegi în Stefanini care le pot fi mentori și îndrumători copiilor atunci când vor vrea să se pregătească pentru o carieră in IT, așadar aceasta ar fi următoarea etapă, după ce parcurgem materia de liceu sau de școală generală de care ne ocupăm acum.

Ai recomanda și altor companii experiența voluntariatului la Inima de Copil?

Recomand Inimă de Copil celor care își doresc cu adevărat să se implice și să contribuie la un viitor mai bun pentru acești copii. Cred ca este o bună ocazie și pentru noi să ne dezvoltăm personal și să le oferim o nouă perspectivă copiilor cu care lucrăm, dar să fim și pregătiți să învățăm împreună cu ei.

Sari la conținut