Solidaritate versus COVID-19

Din iunie 2020 până în noiembrie 2020, am desfășurat un proiect de sprijinire a copiilor și familiilor care trăiesc în comunități sau grupuri vulnerabile, afectate și mai mult de pandemie, din județele Galați și Vaslui.

Anul acesta a fost unul extrem de dificil pentru copiii care vin din medii vulnerabile. Ei și familiile lor au avut nevoie de și mai mult sprijin. Am văzut cu ochii noștri cât de puțin au și de fiecare dată ni s-a strâns inima pentru că știam că merită mult. Cu gândul la greutățile prin care trec copiii, dar și părinții lor rămași fără locuri de muncă, fără bani de mâncare, marginalizați și expuși riscului de a se îmbolnăvi, am demarat proiectul „Solidaritate versus COVID-19”, finanțat prin programul “În stare de bine”, în cadrul apelului “În stare să ajut 2020”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Timp de 6 luni am asigurat pentru 100 de familii (părinți și copii) vulnerabile din comunități aflate în mediul rural și urban, jud. Galați și Vaslui, accesul la o viață sănătoasă și cât mai apropiată de normal. Lunar, ne-am preocupat ca toți copiii să aibă hrană sănătoasă pentru a avea energie și putere de concentrare la activitatea școlară. Am oferit alimentele de bază, produse igienico sanitare, atât de necesare pentru a-i menține în siguranță.Toți copiii au primit susținere în școală pentru a înlătura pericolul abandonului și ne-am străduit prin sprijin specializat să acoperim nevoile de suport emoțional și social atât lor, cât și părinților lor.

Au fost 26 de săptămâni în care le-am stat aproape acestor familii care trăiesc la limită și ne-am încărcat sufletul de sentimente amestecate văzând copii minunați, mult prea încercați și chinuiți de lipsuri.  Iar pentru a-ți face o idee despre cum se traduce concret sprjinul acordat prin acest proiect am adunat următoarele cifre:

  • 480 de pachete cu alimente și materiale igienico-sanitare distribuite către 100 de familii pentru care viața s-a schimbat radical în pandemie.
  • 62 de copii din peste 20 de localități, din 2 județe, au primit echipamente IT și/sau sesiuni online de educație remedială, iar în acest mod riscul de abandon școlar a fost evitat.
  • Am oferit 22 tablete, 5 laptopuri și 75 cartele internet pentru copiii care nu puteau participa la școala online.
  • 80 de copii au primit pachete cu îmbrăcăminte de iarnă și câte un set de cărți, adaptat vârstei lor, iar 21 de voluntari, implicați în proiect, au acordat copiilor suport fizic sau online la activități educaționale sau sociale investind 400 de ore.
  • 60 de persoane, părinți/copii, au primit servicii de consiliere în cadrul a 81 ședințe pentru susținere emoțională și socială, ajutându-i să-și diminueze stresul și anxietatea.

Pe lângă toate acestea, alături de partenerii noștri din proiect, am reușit să facem lumină, la propriu, în viața unei copile care trăiește alături de cei doi bunici într-o căsuță aflată pe un vârf de deal din județul Vaslui, până mai ieri lipsită de curent electric. Am achiziționat un panou solar, astfel încât Alexandra  să poată avea lumină și să participe la școala online, fără să mai meargă în vecini pentru a-și încărca tableta sau telefonul. Pare greu de crezut, dar în România anului 2020, mai sunt copiii care fac teme la lumină de lumânare sau becuri cu baterie, iar dacă vrei să recitești povestea impresionantă a Alexandrei, o găsești aici: https://inimadecopil.ro/alexandra-vrea-sa-iasa-din-bezna/.

“Solidaritate versus COVID-19” rămâne pentru noi un proiect minunat care ne-a umplut inimile de bucuria de a le fi fost alături copiilor și familiilor atât de încercați în această perioadă si vrem să le mulțumim prietenilor de la Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile pentru oportunitatea de a schimba în mai bine viețile copiilor și familiilor din două județe sărace ale României.

Sari la conținut