• Zeci de elevi din medii defavorizate au acum acces la educație cu instrumente digitale și la o bibliotecă nouă, recent modernizată
  • Proiectul a fost derulat de Fundația „Inima de copil”, cu sprijinul Fundației Orange
  • Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 86.850 lei

Copiii din comuna Pechea, județul Galați au acum acces la o bibliotecă modernă şi la resurse digitale pentru învățare, ca urmare a proiectului „Bibliotecă și educație digitală pentru copiii din Pechea” derulat de Fundaţia Inimă de Copil, cu sprijinul Fundației Orange.

Parteneriatul cu Fundația Orange a asigurat o finanțare de 35.000 de lei, prin programul Susține un ONG, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. În total, valoarea finală a proiectului a depășit 86.000 de lei.

Suma a fost investită pentru refacerea spațiului dedicat Centrului de Consiliere şi Sprijin al Fundației Inimă de Copil din comuna Pechea, județul Galați și pentru achiziționarea de echipamente pentru orele de curs. Prin accesul la educație cu instrumente digitale și tradiționale, copiii din localitate, care provin din medii defavorizate, au astfel șansa la oportunități egale de învățare. Spațiul în care se desfășoară activitățile este pus la dispoziția Centrului de Primăria și Consiliul local din Pechea, însă până acum nu s-au găsit și fondurile necesare pentru modernizarea lui.

Accesul la educație, prin resurse tradiționale sau digitale, fără bariere de spațiu și context social, este în continuare o provocare, mai ales în mediul rural. Ultimul recensământ, din 2022, arată că 40% din populația României rămâne cu studii care se opresc cel mult la absolvirea școlii generale. În acest context, este cu atât mai importantă transformarea și dotarea centrului social și de tip after school al fundației din comuna Pechea, cu facilități, tehnologie și instrumente digitale. Astfel, Centrul reprezintă acum un mediu cald și prietenos, în care copiii din medii defavorizate au acces la programe de educație modernă. Acesta este un prim pas de care întreaga comunitate va beneficia. 25 de copii beneficiază zilnic de ore de curs și alte peste 100 de persoane au beneficii indirecte din acest proiect: membri ai familiilor copiilor și alți oameni din comunitatea locală. Lucrările de modernizare au vizat în special refacerea sistemului de încălzire al Centrului, prin montarea unei centrale termice. În plus, au fost făcute renovări la sălile de curs, a fost amenajat un spaţiu luminos, confortabil și îmbietor dedicat lecturii, au fost achiziționate cărţi, dicţionare, manuale şi seturi de ochelari pentru realitate virtuală. Copiii au de acum ocazia să depășească bariere, să călătorească în orașe și colțuri diferite ale lumii prin realitate virtuală, să descopere corpul uman sau muzee ale lumii.

 Anna Burtea, director executiv Fundația Inimă de Copil:„Centrul nostru a devenit o oază de bine și oportunități de dezvoltare personală pentru copiii din comunitate! Refăcut, renovat, cu cărți și oportunități digitale care încurajează și starnesc curiozitatea copiilor, cu personal dedicat dezvoltării lor, susține pe deplin dorința copiilor de a învăța. Suntem foarte recunoscători Fundației Orange și tuturor voluntarilor, părinților, copiilor din comunitate care au participat împreună, în diverse moduri, la succesul proiectului. Și drumul abia începe….Descoperirea a tot ce poate oferi învățarea prin realitate virtuală și un colț de lectură continuă”.

Oana Bătușariu, Head of Supply Chain, Orange România: „Acest proiect pilot este un model de bună practicăîn raport cu oportunitățile de învățare ale copiilor din mediul rural – prin facilitarea accesului la informații ce le pot deschide orizontul în multe domenii – multiculturalitate, incluziune și toleranță. Folosind centrul social din Pechea ca punct de întâlnire în comunitatea locală, între mijloacele de educație tradițională șidigitală, încurajăm copiii și familiile lor să viseze la mai mult pentru viitorul lor și săexploreze posibilitățile pe care acest proiectle deschide”.

Proiectul „Bibliotecă și educație digitală pentru copiii din Pechea”s-a derulat pe o perioadă de 8 luni, din luna mai până la finalul anului 2022.

Sari la conținut