Premianți la Școala Părinților celor mai puternici

Merită să afli despre cei mai puternici părinți: cei care își țin copiii la școală deși au spatele îndoit de greutățile vieții.

Când tot ce ai în buzunar este o bancnotă de 10 lei, alegerile nu au cum să fie ușoare. Îți cumperi pâine sau altceva de mâncare? Medicamente? Îi pui deoparte ca să plătești curentul electric? Pentru cei mai mulți dintre noi, acesta este doar un exercițiu de imaginație. Pentru alții, însă, e pura realitate: e doar o zi ca multe altele.

Niculina Bouraș locuiește în satul Biliești, la câțiva kilometri distanță de Focșani, în județul Vrancea. Are trei copii, toți trei la liceu în Focșani. Niculina Bouraș face parte din acea categorie de oameni care știu exact ce să facă cu ultimii bani din buzunar: îi folosesc pe transportul copiilor la școală la Focșani.

„Să meargă ei la liceu e cel mai important lucru. Mai bine rabd de foame o zi, două numai să știu că am copii care se țin de școală”, spune Niculina Bouraș.

Știe foarte bine de ce face această alegere. Tocmai pentru ca, peste câțiva ani, copiii ei să nu ajungă în situația de a alege ce să facă cu ultimii 10 lei.

A construit o casă cu mâna ei

Povestea acestei mame eroine are în spate mulți ani de suferințe greu de imaginat. A avut, însă, curajul de a divorța de fosta sa viață și să o ia de la capăt împreună cu cei trei copii. Iar pentru Niculina Bouraș să o ia de la capăt înseamnă chiar de la zero, adică începând de la a pune un acoperiș deasupra propriei familii. E slabă, firavă, plăpândă și are o privire blajină. Cel puțin așa pare dacă o vezi trecând pe ulițele Bilieștiului. Dar, când se înhamă la muncă, să te ții: poate să mute din loc toți munții Vrancei. Cu mâinile ei a ridicat o casă, pe o bucățică de teren pe care alții ar spune că nu au loc nici măcar pentru un garaj.A împărțit totul în trei camere astfel încât copiii să aibă intimitate. Mai ales că în ultimul an, fiecare avea nevoie de liniște pentru propriile lecții online.

Casa e micuță, dar e foarte îngrijită. Mobila e veche, dar peste tot domnește curățenia. Într-o curte cât un balcon de bloc, Niculina a găsit spațiu în care să crească niște păsări și chiar să pună și niște rânduri de legume. „În fiecare an mai fac ceva la casă. Nu e terminată. Niciodată nu e terminată. Așa mi-am propus eu, ca în fiecare an să mai adaug câte ceva”, explică Niculina Bouraș.

Alt județ, aceeași dragoste de școală

Ceva mai sud, în județul Brăila, în localitatea Jirlău de lângă Făurei, o găsim pe Florica Popa, o altă mamă care împărtășește aceleași valori de viață. Femeie educată, Florica Popa a știut mereu ce înseamnă să îți trimiți copiii la școală cu orice preț.

„Știu ce înseamnă școala, știu cât este de importantă. Prefer să rămân fără niciun leu acasă numai să știu că fata are tot ce îi trebuie pentru la școală. Fără carte nu faci nimic, este singura variantă să reușești să faci ceva în viață. Întotdeauna am fost de această părere”, spune Florica Popa.

În ciuda piedicilor pe care le-a avut, a ținut ca cei doi copii ai săi (o fată și un băiat) să facă liceul și chiar facultatea. Băiatul a terminat Facultatea de Litere de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, iar fiica ei urmează o clasă de filologie la Seminarul Teologic din Galați, unde are rezultate foarte bune. E pasionată de desen, pictează cu multă pasiune, dar spune că își dorește să facă Facultatea de Drept. „Dacă asta își dorește, eu o sprijin cu tot ce pot și din toată inima”, o susține Florica Popa.

Super-bărbații din Vaslui

Și tații singuri pot face minuni. O demonstrează Mihai Pleșcan, cel care, în ultimii zece ani, și-a crescut singur băiatul. Cei doi locuiesc în satul Bleșca, județul Vaslui, alături de bunicul bolnav. Fac cu rândul ca să îl îngrijească pentru că mereu cineva e plecat de acasă. Ba e băiatul la școală, la e tatăl la muncă. În ciuda problemelor evidente pe care le au, copilul este premiant la școală. Visul lui este să ajungă la cel mai bun liceu din Bârlad și să urmeze apoi o carieră în domeniul psihologiei. „Vreau să ajut oamenii să treacă peste problemele pe care le au, asta îmi doresc să fac în viață. Și eu am avut probleme și, în afară de tatăl meu, nu a fost nimeni altcineva care să mă ajute”, spune băiatul. Copilul este cel mai important lucru pentru Mihai Pleșcan. „Tot ceea ce fac este ca el să aibă un viitor mai bun”, susține părintele.

Beneficiari ai Bursei „Cezar & Aurelia Badiu”

Niculina Bouraș, Florica Popa și Mihai Pleșcansunt alți trei premianți ai Fundației Inimă de Copil și beneficiari ai Bursei „Cezar & Aurelia Badiu”, respectiv un sprijin financiar de 1200 de lei.

Sari la conținut