Pentru 47 de copii din programele noastre, școala online era doar un vis. Donațiile transformate  în tablete, laptopuri fac va visul lor să devină realitate.

Într-un sat din județul Vaslui, într-o casă simplă, mult prea aglomerată, trăiește Simon alături de cei șase frați ai săi și de părinți. Dintre cei șapte copii, șase sunt la școală. Sora cea mai mare este la liceu iar cea mai mică este doar la grădiniță.

Greutățile pentru familie nu sunt puține iar pandemia, școala online a făcut ca totul să fie și mai dificil. Familia trăiește doar cu banii veniți de la ajutor social și de la alocațiile copiilor. Nici nu poate fi vorba de bani pe care părinții să îi aibă pentru a le lua copiilor laptopuri sau tablete la care să facă orele. Abia se găsesc bani de mâncare sau haine.

Pentru Simon, tableta primită prin noi în urmă cu câteva zile a venit ca o mare salvare. I-a adus un zâmbet larg și frumos pe față. Așa el poate intra online la ore sau participa la activitățile extrașcolare. Și e foarte bucuros pentru că cea mai mare pasiune a lui este matematica și până acum a participat la multe concursuri școlare. Tot ce își dorește Simon este să se perfecționeze și să continue să învețe iar în lipsa unei tablete sau laptop el se simțea pierdut. La fel și viitorul tău.

Andreea este în clasa a VIII-a, la o școală de la țară, într-un sat tot din județul Vaslui. Povestea ei este una emoționantă și tristă. Copila a fost de mică obișnuită cu greutățile materiale, mama fiind singurul sprijin din familie.

Cu toate acestea Andreea este un copil foarte ambițios și silitor, despre care profesorii au doar cuvinte de laudă. Ea nu își dorește cele mai noi telefoane sau jucării la modă. Ea vrea doar să învețe ca să poată merge la liceu. Iar pentru asta se pregătește conștiincioasă în fiecare zi. De câteva luni este și ea unul dintre copiii din programul nostru de burse ”Un sat, Un copil”.

Anul acesta va fi unul greu pentru ea. O așteaptă examenul de capacitate. Nu știm încă sub ce formă va fi sau când.

Pandemia a găsit-o pe Andreea noastră,  așa cum era de așteptat, fără bani pentru a-și putea lua laptop sau tabletă ca să poată face orele online. Însă acum două săptămâni Andreea a primit o tabletă. Lumina din ochii ei a fost o răsplată pentru timpul și efortul investit ca să transformăm intenția donatorului în tableta ajunsă la ea împreună cu bursa și pachetul de luna aceasta. Pentru Andreea tableta aceasta înseamnă că va putea continua să învețe, să se pregătească pentru examenul atât de important.

Din fericire, din iulie până acum, 47 de copii, precum Simon sau Andreea au avut șansa ca prin diverse colaborări sau finanțări pe care le-am avut să primească tablete/laptopuri care să îi ajute pentru școala on-line. Și în plus, avem acum câteva echipamente în plus și pentru alți copiii care nu au dispozitive sau nu se descurcă cu școala on-line și vin în centrele organizației. Echipamentele au venit prin donațiile primite de la donatori români ai GRASP Londra, donatori inimoși din Canada, donația individuală a unei persoane publice și datorită proiectul nostru “Solidaritate versus COVID-19”, finanțat prin programul In stare de bine, în cadrul apelului “În stare să Ajut 2020”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.  Mulțumim!

Suntem încă extrem de îngrijorați și ne întrebăm câți dintre cei peste 7000 de copii din județul Galați, 4000 din judetul Vaslui și aproape la fel în Vrancea care figurau ca având nevoie de dispozitive pentru școală on-line le vor primi în curând. Și un alt motiv de îngrijorare este cum se vor desfășura aceste ore mai ales în sate, cât rămân în urmă copiii.

Încă mai căutăm soluții pentru a-i ajuta cât mai mult pe copii.

Sari la conținut