Când am întrebat-o pe Camelia ce a însemnat pentru ea Inimă de Copil , ne-a spus că a fost cheia care i-a deschis drumul, un drum mai ușor de parcurs pentru că a simțit, pentru prima data în viață, că e echipată corespunzător, că poate face față provocărilor. Nu e deloc ușor să mergi, să alergi pe un drum denivelat, în picioarele goale, pe întuneric, spune ea metaforic vorbind, dar având în minte realitățile de la care a pornit. Cu o sinceritate dezarmantă, ne asigură că a fost norocul ei. 

I se suflă-n pânze

„Au trecut 11 ani de când viața mea s-a schimbat, 11 ani în care am simțit, zi de zi, cum mi se suflă-n pânze”, așa sintetizează Camelia cei 11 ani din urmă.

Nu uită cine a fost, de unde a plecat. Era un copil introvertit, așa își amintește ea, așa ne-o amintim și noi, căci nu uităm nici chipuri, nici povești. Nu comunica, era atât de prinsă în lumea ei în care cuvintele își găseau greu calea spre rostire, există un fel de a tăcea al oamenilor cărora le e greu. Simt că nu au ce spune, că lumea lor e prea goală, prea insignifiantă, iar Camelia știa toate acestea despre lumea ei. Avea dezinteres pentru ce se întâmpla dincolo de lumea ei, pentru școală. Acesta-i chipul deznădejdii! Așa am cunoscut-o: introvertită, purtând semnele greu de dus ale deznădejdii.

Iubirea fără măsură, renașterea care îți dă altă structură

Poate ar mai trebui spus că fata vine dintr-o familie cu nouă copii, părinții i-au iubit și îi iubesc pe toți. Au avut iubire pentru ei, dar nu și timp. E greu să îl ai, să îl împarți, când de cele mai multe ori, tot ce faci e să te aduni, să oferi strictul necesar. Paradoxal, adunarea îți dă de multe ori cu minus. Cameliei nu i-a fost insuflat dragul de școală, de învățat, nu a fost ajutată la teme. A simțit că a crescut singură, cu o libertate care putea oricând să devină periculoasă ca urmare a aderării în anturaje nepotrivite sau a abandonării școlii.

În tot acest context, care are multe nuanțe de negru dezolant, a apărut Inimă de Copil, pata de culoare. Aici a cunoscut iubirea fără măsură, fără măsura timpului, i se aloca timp și interes. Viața ei conta, iar asta s-a văzut în încurajările pe care le-a primit.

Un prezent frumos

Camelia a terminat Facultatea de Științe și Mediu, Universitatea Dunărea de Jos, iar de 3 luni lucrează la în cadrul unei rețea de medicină privată. 

 

Sari la conținut