Inimă de Copil premiază inimile de bunici. Nu rata o poveste despre cei mai frumoși seniori. Oameni pe care ni-i dorim lângă noi mereu.

Și-au făcut datoria! Au crescut copii care acum au alți copii. Au devenit bunici și se pregăteau să își întâmpine nepoții în vacanța de vară. Se pregăteau de o bătrânețe ușoară, meritată. Dar nu a fost să fie așa. În loc de un trai liniștitla umbra pensiei și a cireșului din curte, acești bunici au mai primit o dată rolul de părinți. La peste 70 de ani s-au înarmat cu scutece și biberoane și au mers să înfrunte noua provocare a vieții: să își crească și nepoții. Nu două săptămâni în vacanța de vară, ci zi de zi, an de an. Așa cum au mai făcut-o, în urmă cu câteva zeci de ani. Unii chiar în urmă cu aproape jumătate de secol. Au acceptat să mai joace o dată rolul de părinți pentru că au o inimă mare. Au inimă de bunic.

Pentru că se pricep să fie din nou părinți și pentru că o fac cu dragoste (în ciuda provocărilor cu care se confruntă), trei bunici din Pechea au fost premiați de Fundația Inimă de Copil și li s-a oferit Bursa „Cezar & Aurelia Badiu”, respectiv un sprijin financiar de 1200 de lei, asigurat de un gălățean stabilit de mai multă vreme în Belgia.

Lacrimi de fericire

Teodora Dobrică, Elena Mușat și Paraschiv Lupu au venit la Centrul de Zi de la Pechea fără să știe ce urmează să se întâmple. Li s-a spus că este nevoie urgent de prezența lor. Și au venit într-un suflet. Au fost întâmpinați cu prăjituri, bomboane și suc. Cele două doamne au primit și câte un buchet de flori.

„Doamne, nici nu mai știu de când nu am mai primit flori. Vă mulțumesc”, a exclamat doamna Elena Mușat, ștergându-și discret lacrimile din colțul ochilor.

Când au aflat de ce au fost chemați la Centrul de Zi, au răsuflat ușurați. „Credeam că e vreo problemă. Acum mi-a venit inima la loc. Ce să zic? Sunt foarte bucuroasă de acest premiu, dar banii ăștia tot la copii se duc, că doar pentru ei cheltuim. Nouă nu ne trebuie nimic”, a spus bunica Teodora Dobrică. „Sunt zile în care îmi cer ba una, ba alta, «vreau și eu o înghețată», și zic că nu am bani, că dacă nu am…”, completează Elena Mușat. Întrebați ce o să cumpere cu suma de bani primită, toți trei au dat același răspuns aproape în același timp: „Trebuie să luăm lemne pentru la iarnă”, a explicat Paraschiv Lupu.

Au promis că își cumpără și ceva pentru ei

Au promis că își vor cumpăra și ceva pentru ei ca să le amintească de acest premiu. „Nu știu ce o să îmi iau. O să mă duc la magazin să văd ce găsesc”, a spus Elena Mușat. Cealaltă bunică știa cu exactitate ce își va cumpăra. „O să îmi iau un batic din ăsta negru, simplu. Nu îmi iau colorat, că-s femeie bătrână, cu soțul mort și am și doi copii îngropați. Nu se cade să îmi iau decât negru”, a explicat Teodora Dobrică.

Alte trei familii au primit bursa

Cei trei bunici din Pechea se alătură altor trei familii care au mai primit anul acesta diplome de excelență și Bursa „Cezar & Aurelia Badiu”. Este vorba despre părinți aflați în lista beneficiarilor Fundației Inimă de Copil. Cele trei familii care au primit bursa anul acesta sunt din județele Brăila, Vrancea și Vaslui.

Sari la conținut