Terapie 2.0 pentru recuperare
Centrul de recuperare, parte din infrastructura pe care Inimă de Copil o are în traistă pentru susținerea comunităților mai puțin deservite din S-E României, există să ajute părinții copiilor cu dizabilități în procesul de recuperare, cât de devreme se poate.
Centrul reprezintă încă din 2005 un punct important pe harta comunității, fiind sigurul care oferă nu doar terapii complexe, dar care are ca obiectiv principal creșterea accesului către astfel de servicii pentru copii și părinți care nu și-ar permite în mod normal.
Centrul reprezintă încă din 2005 un punct important pe harta comunității, fiind sigurul care oferă nu doar terapii complexe, dar care are ca obiectiv principal creșterea accesului către astfel de servicii pentru copii și părinți care nu și-ar permite în mod normal.
Însă, accesibilitatea, eficiența terapiilor de recuperare, dar și accesul propriu-zis la informații de calitate, au reprezentat și reprezintă o provocare pentru părinții copiilor cu dizabilități, în special în mediul rural.
Aici ne-a venit în ajutor Fundația Orange, iar prin finanțarea obținută prin programul Susține un ONG! pentru proiectul “Terapie 2.0 pentru recuperare”, putem să ducem digitalizarea la rangul de instrument principal în terapiile centrului de recuperare, și creștem accesul și calitatea informațiilor care ajung la părinții copiilor cu dizabilități din zonele rurale.
Povestea Marei
Mara este o fețită de 7 ani. Are o soră geamănă, Gabi, se chinuie ea să spună, „pe sora mea o cheamă Gabi”. Cele două fetițe erau in grija tatălui și a bunicii lor, de 78 de ani. Locuiau împreună într-un sat de lângă Tulcea.
Diagnosticul ei, negru pe alb enumeră: tulburare afectiv comportamentală, elemente autiste in comportament, dislalie polimorfă. Mai exact, atunci când fetele din centrul nostru au cunoscut-o pe Mara, au descoperit un copil pentru care totul era redus doar la: ta-ta-ta. Era o fetiță speriată, agitată care, la peste 4 ani, nu se putea îmbrăca sau descălța, nu putea mânca singură. Nu lăsa pe nimeni să o atingă și se retrăgea ca un melc în cochilia ei, scutul ei de siguranță împotriva unei lumi pe care nu o înțelegea și despre care nu știa să vorbească.
Însă Mara a început să se deschidă. Lumea ei se colorează încet, încet. Marei îi place să râdă și să aplaude de fiecare dată când reușește să mai pună o piesă la puzzle. Ea poartă victorii mici cu fiecare oră de terapie. Pe lângă problemele de vorbire și de comportament pe care Mara le are, se numără și o slabă coordonare și orientare spațială, precum și procese psihice încetinite.
Ea are nevoie ca în fiecare zi cineva să o învețe, să o ghideze în aventura ei de descoperire, să îi vorbească pe limba pe care ea o înțelege, iar pentru a reuși acest lucru, echipa terapeutică a inclus-o pe Mara în programul susținut prin proiectul „Terapie 2.0″.
Luând parte la sesiuni interactive de „joacă”, progresele pe care le-am observat la Mara sunt notabile. Programele MiraRehab o ajută să înțeleagă relația de cauzalitate (cauza-efect), să-și dezvolte coordonarea și planificarea motorie, să-și dezvolte abilitățile de mișcare, să-și îmbunătățească procesele de gândire, memorie și analiză, iar dezvoltarea limbajului are loc odată cu acestea. Pe noi nu pot decât să ne bucure toate micile ei victorii și să ne dea forța de care avem nevoie pentru a merge mai departe.
Așa reușim să accelerăm progresul si procesul terapeutic pentru copii cu dizabilități din S-E României folosind tehnologii complexe care transformă terapiile de recuperare fizică și cognitivă în sesiuni care devin pentru copii un spațiu de joacă.
Platforma MIRA
Platforma Medical Interactive Recovery Assistant este centrală în proiectul de digitalizare “Terapie 2.0 pentru recuperare”, susținut de Oana Bătușariu și finanțat de Fundația Orange. Platforma are două componente, prima fiind destinată personalului medical care oferă beneficii precum gestionarea bazelor de date, monitorizarea de la distanță, statistici care prezintă progresul pacienților în urma exercițiilor efectuate, iar cea de-a două componentă este destinată copiilor cu dizabilități locomotorii, constând într-o suită de jocuri și exerciții medicale ce se concentrează pe obiectivele de joc.
Cognigames – sunt o parte a softului Mira Rehab care ne place tare mult. Ele sunt jocuri cu o componentă cognitivă care poate fi folosită pentru a stimula și testa funcția cognitivă. Pot fi jucate fără a fi necesar să avem senzorul de mișcare activat. Însă stimulează atenția, coordonarea mână-ochi și de asemenea, viteza de reacție, îmbunătățind astfel funcțiile cognitive, memoria, crearea mai rapidă de conexiuni.
Efortul nostru de a accesibiliza terapiile pentru copii cu dizabilități și creșterea accesului la informații este constant.