Emoții, culoare, senzații, echilibru și ”ubuntu” pentru copiii cu dizabilități

Fundația Inimă de Copil din Galați alături de Asociaţia Bună Ziua, Copii din România au desfășurat în perioada iulie 2021 – februarie 2022, proiectul „Emoții, culoare, senzații, echilibru și ”ubuntu” pentru copiii cu dizabilități” finanțat prin programul În stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul a venit în sprijinul a peste 50 de copii cu dizabilități si 50 de părinți/aparținători ai copiilor din județele Galați și Vaslui și din județele învecinate, din mediul rural și urban, pentru a acoperi nevoia de sprijin emoțional, suport, integrarea socială a acestor copii și a familiilor acestora.

Ce ne-am propus? 

Calitatea vieții noastre și o viață sănătoasă se traduc nu doar în sănătatea fizică, ci și în cea mintală, emoțională, a calității relațiilor noastre cu cei din jur și integrarea în mediu, ca și în accesul la servicii de sănătate și recuperare atunci când avem nevoie.

Proiectul a avut ca obiectiv susținerea unei vieți mai sănătoasă fizic și emoțional, îmbrățisând un concept de ”ubuntu” pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare și familiile lor.

Am asigurat accesul la:

  • Terapii specifice de recuperare pentru copiii cu CES (cognitiv-comportamentală, logopedică, multi-senzorială, terapie ocupațională/ ludoterapie)
  • Interacțiuni terapeutice în grupuri mici, în aer liber, activități ghidate terapeutic copil-copil, copil-părinte, părinte-părinte

Am făcut acest lucru, tocmai pentru ajuta părinții și copiii din proiect să experimenteze, să atingă un echilibru mai bun în relația cu propriile emoții, senzații, să construiască relații de susținere și apropiere în familie. 

Ce probleme acoperă proiectul?

Proiectul este construit pe baza observațiilor celor două organizații, cât și din discuțiile cu familiile beneficiare. Acesta adresează următoarele probleme majore:

  • Cunoscută fiind fragilitatea echilibrului emoțional, mintal și relațional cu cei din jur pentru copiii cu CES și familiile lor, proiectul construiește activități și intervenții multidimensionale în jurul unui concept de ”ubuntu” pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare și familiile lor;
  • Accesibilitatea copiilor la terapie și rețea de sprijin, mai ales în mediul rural unde nu există servicii dezvoltate;
  • Nevoia de sprijin, echilibru emoțional și suport pentru familii;
  • Nevoia de informații care ar putea indica o întârziere în dezvoltare a copilului, în funcție de vârstă, accesibile pentru părinți/cadre medicale/didactice. 

Resurse pentru părinți

Am scris o broșură menită să deservească părinții să identifice, cât mai devreme cu putință, semnalele de îngrijorare, în funcție de ariile de dezvoltare (dezvoltare socio-emoțională, cognitivă, comunicare, abilități motorii – fine și grosiere, abilități de autoservire) care au impact asupra vieții și dezvoltării copiilor, zi de zi.

Povești

ÎNTÂLNIRE CU PARTENERII HIAS

ÎNTÂLNIRE CU PARTENERII HIAS

Am fost tare bucuroși să îi avem aproape pe partenerii noștri de la HIAS Romania care au continuat și în acest an să sprijine proiectele noastre pentru refugiați ucraineni. În cadrul vizitei, am fost bucuroși să vorbim despre ce am reușit să facem împreună, despre...

citește mai mult
Fă un bine fără să te coste nimic

Fă un bine fără să te coste nimic

Cel mai ușor mod prin care poți ajuta este prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit perceput anual din salarii, dividende sau alte surse. Tu ce faci cu cei 3,5% impozitați de stat? Este o alegere destul de simplă - îi lași în grija statului sau îi aloci...

citește mai mult

Despre Programul În stare de Bine

Programul În stare de Bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre Asociația Bună Ziua, Copii din România

Asociaţia „Bună Ziua, Copii din România” (BZRO) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Bârlad în 1999 din iniţiativa unui grup de voluntari olandezi care au venit în România, cu dorinţa de a ajuta copiii din centrele de plasament şi instituţiile statului responsabile de îngrijirea şi creşterea acestora. Misiunea Bună Ziua, Copii din România este de a susține copiii, tinerii și familiile pentru a duce o viață demnă, în bunăstare. În cei 20 de ani de activitate au implementat proiecte și au furnizat servicii sociale pentru copii, tineri și familii în dificultate, au promovat și facilitat implicarea membrilor comunității în programe de voluntariat și au organizat instruiri pentru personalul din domeniul social și educațional. Pentru mai multe informații, accesați www.bunaziuacopii.ro.

Proiect derulat de Fundația Inimă de Copil și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”.

Mai multe detalii pe www.instaredebine.ro

Sari la conținut