Cât de motivat de o cauză trebuie să fie un finanțator, HIAS, și partenerul său, Women’s refugee commission (WRC), și organizațiile participante pentru a pune laolaltă resursele, logistica și respectiv oamenii, pentru a organiza un tur de advocacy în Washington, D.C și New York, două locații cu instituții importante în luarea deciziilor și pentru advocacy? Foarte!
Pentru că a fost dificil de organizat și costisitor. Câteva luni de întâlniri on-line, consultări și pregătiri înainte. Și peste 25 de întâlniri bilaterale, discuții la sediile unor instituții importante, paneluri de discuții în evenimentele din Washington, D.C și New York. Întreaga serie de evenimente a adus la lumină către parteneri și decidenți modul în care războiul din Ucraina continuă să afecteze viețile oamenilor, viitorul lor în regiune și în Ucraina. Am putut vorbi deschis despre munca, problemele și provocările cu care se confruntă organizațiile locale din România, Polonia și Republica Moldova în suportul material, cel educațional pentru copii, de integrare pentru mame. Deseori în lipsa unui suport constant, coerent din partea serviciilor sociale sau a guvernelor noastre. Am vorbit în același timp despre provocările pe care le au organizațiile conduse de femei în Ucraina sau organizațiile cu adresare pentru persoane din comunitatea LGBTQ+ în contextul războiului, a climatului de violență, teroare și lipsuri pe care acesta îl generează.
Deși aproape 1 milion de refugiați, în majoritate mame și copii, persoane în vârstă, se află încă în Polonia, 70-100.000 în România și la fel în Republica Moldova și nu au o integrare ușoară, atenția și suportul internațional s-au mutat deja către alte teatre de război în care sunt situații umanitare dramatice.
Alături de oameni extraordinari din Polonia, Republica Moldova şi Ucraina
În calitate de director executiv al Inimă de Copil am participat la evenimentele de advocacy alături de alte 6 femei extraordinare din Polonia, Republica Moldova, Ucraina. Poveștile lor sunt incredibile: de la restaurante organizate de migranți și adăposturi sigure pentru cei mai vulnerabili, la servicii sociale complexe, la suport pentru femei și persoane marginalizate de pe tot cuprinsul Ucrainei, documentarea și lupta împotriva agresiunilor sexuale datorate războiului, creșterea violenței domestice într-un climat de teroare și violență și lupta pentru susținerea victimelor. Patru dintre aceste femei veneau din Ucraina, din Kiev sau chiar de lângă linia frontului. În cele 2 săptămâni cât am fost împreună în SUA am ajuns să le cunosc munca tuturor și să le admir pentru curaj, dăruire, perseverență, determinare. Întâlnirile de la United Nations în cadrul #CSW68, cele cu reprezentanți oficiali sau ai unor organizații donatoare, sigur au pus pe gânduri. Realități neștiute sau doar bănuite. Concretețea informațiilor pe care noi le puteam da fiecare, din munca noastră.
Alese mulțumiri partenerilor, colaboratorilor și donatorilor
Războiul este oribil, oriunde ar fi. Și suferința produsă de el oamenilor nevinovați, familiilor, este îngrozitoare. Admirația mea se îndreaptă către toți cei ce alină această suferință. Le mulțumesc colegelor și colegilor mei pentru dăruirea și creativitatea cu care au folosit fiecare resursă primită pentru a schimba în bine aceste vieți. (vezi aici și aici)
De 2 ani, de la izbucnirea războiului din Ukraina, HIAS, prin HIAS România, ne este în continuare partener. Noi am lucrat în această perioadă dificilă cu peste 20 de donatori pentru peste 10.300 de persoane refugiate. Suntem recunoscători partenerilor, colaboratorilor și donatorilor individuali care au făcut posibilă și susțin munca noastră. Nu doar cea pentru familiile refugiate ci si cea pentru copiii și familiile de origine română, o muncă care continuă de 28 de ani.
Întâlniri care au puterea de a însufleți
De aceea turul de advocacy în Washington, D.C a fost prilejul de a întâlni prieteni dragi și mai vechi ai Inimă de Copil România și ai Heart of a Child US dar și de a cunoaște oameni noi din US și munca lor (mulțumesc Roselie Vasquez-Yetter & Luis Gomez Chow – Partners Global ) sau diaspora, oameni cu care România se poate mândri și care însuflețesc diaspora. Mulțumesc pentru exemplu tău, Bogdan Banu!
Unul dintre momentele frumoase și speciale ale vizitei în US a fost și întânirea cu personalul Ambasadei României din Washington, D.C. Am fost recunoscătoare Alinei Donciu, Ministru consilier și Șeful Secțiunii Consulare, Mădălinei Florescu, Ministru consilier și lui Marius Florescu, Consilier Diplomatic pentru o primire caldă și pentru discuțiile interesante despre activitatea ambasadei și promovarea imaginii României în US.
Îi rămân recunoscătoare domnului Graham Baldock pentru suportul său constant pe parcursul vizitei în US.
Heidi Lehman, Halloran Garvey, Rachel Levitan, Noah Gottshalk, Laura Weiss, Kelly Joseph, Zhanna Veyts – HIAS – și Rahel Beigel, Melanie Nezer – Women’s refugee commission, puține lucruri ar fi fost posibile fără voi!
Jarmila Rybicka – Conflict Kitchen, Natalia Postolachi – CASMED , Hanna Rozhkova – Invisible, Olena Shevchenko – Insight, Iryna Kuratchenko – Vzayemodiya și Iraida Gerashchenko – Successful Women, Ucraina, munca voastră este o inspirație! Love you!
Anna Burtea
Director executiv – Fundația Inimă de Copil
Comentarii recente