O nouă generație crește armonios în Lumea Inimă de copil. Și tu poți fi alături de ea!

Cu toții vrem o România mai eficientă, mai prosperă, bine condusă. O Românie în care spiritul civic este unul sănătos, în care putem să ne bazăm unii pe alții. O Românie a oamenilor buni profesioniști, care înțeleg să îți conducă activitatea în domeniul lor, oricare ar fi acela, la cele mai ridicate standarde. Cu toții visăm la România asta și adeseori ne întrebăm de ce este nevoie pentru a ajunge acolo?

Noi, la fundație credem că este nevoie în primul rând de educație. Prin educație putem crește o generație de copii sănătoși, responsabili, talentați gata să pună la treabă acest talent. Din acest motiv, misiunea noastră este de a livra oportunități de dezvoltare și educație, de a o face disponibilă mai ales pentru copiii care nu au acces la ea, pentru cei care sunt cei mai predispuși la a trăi în sărăcie sau a abandona școala. Sau cei foarte talentați dar care nu au șanse. În foarte multe cazuri sunt copii care provin în mod particular de la sate.

Am creat o comunitate de peste 300 de copii pe care i-am inclus în programele noastre de educație și ajutor. Și continuăm să creștem această comunitate cu ajutorul tău, donatorul care a înțeles cât de importantă este educația. Iar rezultatele încep să se vadă și cu bucurie vrem să ți le împărtăși și ție. Și asta pentru că sprijinul tău este cel care le oferă acestor copiii șanse de a învăța, de a se dezvolta după potențialul incredibil pe care unii dintre ei îl au.

Înainte de a-ți povesti mai multe despre rezultatele copiilor aș vrea să facem un pas în spate și să ne uităm puțin la câteva date statistice, din păcate îngrijorătoare.

Cum arată educația în România, în general, și cu atât mai mult în timp de pandemie?

Că rezultatele copiilor la evaluările naționale și la bacalaureat sunt tot mai slabe în fiecare an, nu este un secret. La fel nici faptul că în acest an rata de promovabilitatea la BAC a fost cea mai mică din ultimii șase ani de zile. Că analfabetismul funcțional a ajuns la 40%, știi și asta, suntem siguri. Situația este cu atât mai proastă când mergem în sate. La țară abandonul școlar crește de la an la an și asta din cauza sărăciei copiilor, a familiilor lor. A ajuns la un procent de 25%, adică unul din patru copii, abandonează școala. În orașe situația stă un pic mai bine, abandonul fiind la 19%, adică 1 din 5 copii.

Din păcate pandemia de COVID 19 a adâncit criza, în mod special în rural. Cei mai mulți dintre copiii din programele noastre nu au putut să se conecteze la orele de școală online. Nu au avut dispozitive iar atunci când în familii exista un telefon, ei nu aveau conexiune la internet sau erau mai mulți copii care aveau nevoie în același timp de el.

Câteva informații statistice local

Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Galați, pe aria județului unde avem cei mai mulți copii susținuți, peste 1000 de copii sunt acum în mare risc de abandon școlar și peste 7000 de elevi nu au acces la dispozitive de învățare online. Sunt informațiile îngrijorătoare pe care noi le-am primit în luna iunie a acestui an.

Ce facem noi în comunitatea noastră?

Pe fondul pandemiei și a situației grave pe care o cunoșteam din mediul rural, noi ne-am străduit să le fim alături copiilor. Am avut bucuria unui partener pentru sesiuni de meditații online, facem activități de educație remedială pe timp de vară iar cu ajutorul donatorilor/partenerilor am achiziționat dispozitive care să ajungă măcar să acopere nevoile cele mai urgente. E un proces de durată însă, care implică multe resurse, pentru că sunt încă mulți copii care nu au cum și la ce să se conecteze. Și nu avem tot ce am vrea dar o să ne străduim să găsim. Însă nu ne permitem să renunțăm la ei, la copiii talentați. Și asta mai ales când rezultatele muncii lor și a noastre, împreună, sunt atât de frumoase.

Vrem să ți le împărtășim și ție, pentru că și tu ai contribuit. Și tu ai fost alături de acești copii, pentru că ai donat pentru educația lor.

Despre cum am reușit copiii!

Rezultatele de la Evaluarea Națională în țară ne-au arătat că doar 76% dintre copii (7 copii din 10) au luat notă de trecere. La noi la fundație am avut înscriși 19 copii, dintre erau 13 au fost din mediul rural. Dintre aceștia, 17 au avut medii peste 5 (adică 9 din 10). Iar 7 dintre ei au avut rezultate peste nota 8, note care le permit accesul la licee foarte bune, în orașe. Reușitele lor sunt cu atât mai bune și minunate pentru ei și noi, cumva contrar tendințelor actuale care au arătat că la nivel de ansamblu situația din mediul rural a fost foarte proastă.

Când vine vorba despre Bacalaureat, rata națională de promovare a fost de 62,9%. Noi am avut  anul acesta 5 copiii din programul de burse: Un sat, un copil, care au dat BAC-ul. Iar mediile lor au fost excelente: medii între 8.23 și 9.69 și un șef de promoție în generația lui de liceu. Acum ei se vor pregăti de o nouă etapă: admiterea la facultate și au nevoie în continuare de suportul nostru, al tuturor: donatori, familie, fundație.

Aceste rezultate foarte bune, sunt doar vârful aisbergului. Partea nevăzută a succesului stă tocmai în multele ore de lucru împreună și individual, în programele de centre de zi, after school-uri, susținerea cu burse. Prin programul de burse îi sprijinim pe copii încă din timpul gimnaziului, din 2014, când am pilotat proiectul de burse.  Succesul lor vine să confirme credințele noastre: copiii au un potențial grozav care trebuie cultivat, dar mai ales susținut și întreținut pe termen lung, pentru ca ei să poată reuși. Cuvintele Mihaelei, absolventă de Bacalaureat cu media 9,69 vin să ne arate, încă o dată, cum educație deschide pentru ei noi oportunități: Pot spune că în liceu am trăit cele mai frumoase experiențe și totodată am dobândit multe cunoștințe necesare pentru a alege un drum cât mai potrivit pentru mine. Cât despre examenul de Bacalaureat, la început am avut emoții că nu voi face față presiunii venite atât din partea profesorilor cât și din partea familiei. Însă cu toate aceste emoții am realizat că singurul obstacol care îmi stătea în cale eram eu. Este perfect normal să te simți îngrijorat înainte de examene și este bine să vorbești cu cineva despre ceea ce te îngrijorează; este un sfat pe care doresc să îl dau elevilor care urmează să susțină acest examen. Îmi doresc în continuare să urmez Facultatea de Biologie din București și să lucrez ca cercetător în biologie celulară.

Implicarea ta e cea care face diferența!

Evaluarea națională sau bacalaureatul sunt doar o etapă, un hotar pe care acești copii l-au trecut cu brio. Însă pentru ei drumul nu s-a încheiat. Ei mai au multe etape de parcurs, pentru a putea ajunge acolo unde visează: profesori universitari, medici, ingineri, arhitecți navali (sunt doar câteva dintre visurile pe care ni le împărtășesc copiii). Iar pe acest drum lung ei au avut mereu alături de ei donatorii: oameni generoși asemenea ție care își doresc pentru țara noastră o generație  responsabilă și educată.

Iar pentru că tu ai înțeles că doar prin suport și sprijin acești copii, cărora cei mai mulți nu le dau șanse, pot reuși, ne-am bucura să le fii alături în continuare. Alege să îi susții printr-un gest simplu și la îndemână: oferă contribuția ta aici: https://inimadecopil.ro/doneaza/, sau donează 2 euro prin sms/lunar, la 8844, cu textul DAR și dă-le astfel copiilor șansa pe care o merită la educație.

Ai văzut de lucruri minunate sunt ei în stare cu ajutorul tău, bineînțeles!

Sari la conținut