Un sat, un copil
Niciun copil nu ar trebui să aibă accesul la educație mijlocit, însă, copii cu rezultate excelente sunt în pericolul de a renunța la școală din cauza obstacolelor socio – economice.
Noi căutăm copii și tineri care au nevoie de susținere și îi însoțim până la terminarea facultății. Primesc 12 burse pe an, an de an, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, cadouri, merg în tabere și au parte de experiențe de învățare non-formală, iar familiile lor sunt în grija unui asistent social.
Povestea care ne-a făcut să începem
„Inspirația pentru programul de burse a fost prima noastră întâlnire cu Valentina. Când am aflat de ea, trăia într-o casă fără electricitate. Cu toate acestea, era prima din clasă și tocmai ratase participarea la Olimpiada Județeană de Fizică pentru că părinții ei nu au avut în casă nici măcar 16 lei – costul biletului de autobuz. După ce am început să o susținem, lucrurile s-au schimbat mult pentru ea. Doi ani mai târziu, aceasta a obținut locul 7 pe țară la Olimpiada de Fizică. În plus, am reușit să convingem părinții să o lase să își continue studiile la un liceu foarte bun din Galați. Acum este studentă la Facultatea de Chimie, în București. Sora ei, Mihaela a mers pe același drum, cu aceeași determinare și ambiție și este și ea acum la facultate.” (Tatiana Ilie, Asistent Social Principal).
Cum îi sprijinim pe copii și tinerii din program
Elevii cu rezultate școlare bune, care provin din familii aflate în dificultate, sunt identificați cu ajutorul școlilor partenere și al autorităților publice locale. Aceștia beneficiază, atât cât au nevoie sau până la finalizarea școlii, de burse de studiu, activități de dezvoltare personală și de socializare, dar și de sprijin material – rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, echipamente IT, pachete de alimente și materiale igienico-sanitare.
În cadrul programului, atât copiii, cât și familiile acestora, beneficiază de consiliere și sprijin, inclusiv în rezolvarea aspectelor de natură medicală, dacă acestea există.
Familiile sunt monitorizate prin vizite la domiciliu și prin organizarea de întâlniri cu părinți și copii.
Obiectivul programului este îmbunătățirea accesului la educație și a condițiilor de viață ale copiilor, precum și prevenirea abandonului școlar și familial.
Rezultate și lecții învățate
Au beneficiat de program 67 de copii din 4 județe, dintre care 43 și-au continuat studiile liceale și 7 au finalizat liceul și au susținut cu succes examenul de bacalaureat. Trei dintre beneficiari sunt în prezent studenți, iar 11 copii au depășit nivelul de studii al părinților.
Copiii din medii dezavantajate pot performa dacă beneficiază de sprijin adecvat. Abordarea integrată și implicarea părinților cresc șansele de reușită ale intervenției.
„Sunt familii unde situațiile sunt complicate, suferă de alcoolism sau sunt familii numeroase. Nu este mereu foarte ușor, dar este foarte important. O astfel de intervenție nu susține doar copilul, ci schimbă întreg ecosistemul familial, poate aduce beneficii pe termen lung.” (Tatiana Ilie, Asistent Social Principal)
Povești care ne fac să mergem mai departe
🚂𝐕𝐈𝐍𝐄 𝐕𝐀𝐂𝐀𝐍𝐓̦𝐀 𝐂𝐔 𝐓𝐑𝐄𝐍𝐔𝐋 𝐃𝐈𝐍 𝐅𝐑𝐀𝐍𝐓̦𝐀 ….. spre Năruja!
Urci cu noi și ne ajuți să ducem copiii fundației în taberele de vară? 🏕️Andrei, Ionut, Gabriela, Oxana, Irina dar și alti peste 100 de copii români și copii refugiați ucraineni din programele fundației așteaptă cu nerăbdare să ajungă la Năruja, în Județul Vrancea, un...
🌊𝐒𝐖𝐈𝐌𝐀𝐓𝐇𝐎𝐍 𝐃𝐄 𝐏𝐎𝐕𝐄𝐒𝐓𝐄!🏊♀️
3,2,1, și începem să povestim! 🏊♀️ A fost un weekend plin de energie și de fapte bune pentru copiii bursieri din cadrul Programului Un sat, Un copil! 🏊♀️Peste 100 de înotători-fundraiseri și-au pus puterea în brațe și au făcut valuri Swimathon București. Noi ne-am...
Anna Burtea vorbește la „Viața liberă” despre provocările sprijinirii copiilor
Directorul general al Fundației Inimă de Copil, Anna Burtea, a oferit un amplu interviu cotidianului Viața liberă. Varianta video poate fi văzută aici: Vă prezentăm textul publicat de Viața liberă sub semnătura jurnalistei Mariana Constandache: Statisticile Uniunii...
Misiunea noastră
Sărăcia nu ar trebui să fie o barieră în calea succesului. Inimă de Copil ajută copiii, părinții și comunitățile în situație de risc cu suport medical, educațional, emoțional și economic. Împreună transformăm inegalitățile în oportunități egale, creând comunități mai puternice, bazate pe incluziune. Facem acest lucru de 25 de ani în cea mai săracă zonă a României, sud-estul țării, în Galați, Brăila, Vrancea și Vaslui.
Viziunea noastră
Când familiile prosperă, comunitățile înfloresc. Inima de Copil își dorește o Românie unde barierele in educație, sănătate, starea de bine emoțională precum și participarea la activitățile societății civile să fie depășite, permițând tuturor să își urmeze visurile cu aceeași îndrăzneală și speranță.
Fii parte și tu din lumea inimilor de copii! Înscrie-te la newsletter-ul nostru.
Lună de lună trimitem povești și vești de bine!