Despre Fundația Inimă de Copil

Fundația Inimă de Copil este despre puterea multiplicatoare a binelui, în toate formele sale – fie că este o acțiune, o vorbă sau un gând – binele face bine atât celui care îl inițiază și oferă, cât și celui care îl primește. Binele face bine.

Fundația „Inimă de Copil” s-a născut în decembrie 1996 grație unui mic grup de prieteni. În dicționarul lor nu exista cuvântul „indiferență”, iar primii care au simțit asta au fost patru copii ai străzii și 25 de copii diagnosticați cu HIV. Unii fuseseră condamnați să trăiască sub cerul liber, iar ceilalți abandonați între pereții saloanelor de spital chiar de către cei care trebuia să îi crească, să îi sprijine, să îi ocrotească. Fuseseră părăsiți chiar de cei care aveau datoria să îi iubească. Cu muncă intensă și cu resurse extrase din piatra seacă a anilor 90, inițiatorii „Inimă de Copil” au făcut totul pentru ca acești copii să locuiască într-o casă adevărată. Dar acesta nu a fost finalul.

Cu ei a început totul. Acești copii sunt temelia organizației, sunt fundația Fundației. Din 1996 și până astăzi, echipa „Inimă de Copil” a schimbat destine și mentalități. Nu am făcut-o singuri, ci am avut mereu alături parteneri devotați, oameni cu care împărtășim aceeași viziune. Cu toții credem în responsabilizare, cooperare, fortificare, incluziune, armonie, echilibru, șanse egale, implicare, dezvoltare.
Credem din inimă de copil în toate acestea!

Anna Cristina Burtea

Misiunea noastră

Sărăcia nu ar trebui să fie o barieră în calea succesului. Inimă de Copil ajută copiii, părinții și comunitățile în situație de risc cu suport medical, educațional, emoțional și economic. Împreună transformăm inegalitățile în oportunități egale, creând comunități mai puternice, bazate pe incluziune. Facem acest lucru de 25 de ani în cea mai săracă zonă a României, sud-estul țării, în Galați, Brăila, Vrancea și Vaslui.

Viziunea noastră

Când familiile prosperă, comunitățile înfloresc. Inima de Copil își dorește o Românie unde barierele in educație, sănătate, starea de bine emoțională precum și participarea la activitățile societății civile să fie depășite, permițând tuturor să își urmeze visurile cu aceeași îndrăzneală și speranță.

Inclusivitate

Practicăm inclusivitatea, compasiunea și solidaritatea.

Iubire pentru copii și oameni

Iubirea pentru copii și oameni ne motivează.

Responsabilitate

Ne asumăm responsabilități, suntem pregătiți să doborăm obstacole și aducem schimbare.

Cooperare

Facem și mai multe alături de parteneri și comunități implicate.

Empowerment

Apreciem și sporim unicitatea fiecărei persoane și comunități.

Povestea Inimă de Copil

Începuturi

^

1996

Prima activitate

Povestea noastră începe cu 4 copii ai străzii pe care i-am luat în grijă într-un apartament închiriat.

^

1997 - 1999

SOS copiii

seropozitivi abandonați

A apărut proiectul “SOS copiii seropozitivi abandonați”, prin care am îmbunătățit condițiile de viață a 25 de copii seropozitivi abandonați în Spitalul de Boli Infecțioase Galați.
^

1997 - 1998

Și ei sunt ai noștri

Am început activități pentru copiii proveniți din orfelinate. Proiectul – ”Și ei sunt ai noștri” a ajuns la peste 300 copii din 4 centre de plasament din Galați.

^

1997

Casa „Nu mă uita”

În 1997 am închiriat și am început să renovam un grup de 3 corpuri de clădire în comuna Cudalbi, județul Galați, pentru a putea oferi adăpost și șansa reintrării într-o viață normală pentru mai mulți copii ai străzii și copii din familii destrămate. Casa Nu Mă Uita a devenit ”acasă”, până în vara anului 2004, pentru peste 50 copii.
^

1999 - 2001

“Cuvântul Întrupat”

Alături de Fundația “Cuvântul Întrupat”, am dus un Centru de zi pentru copiii străzii. Zilnic veneau 10 – 15 copii. Mulți dintre copii și-au schimbat viața atunci. Am susținut cu tot ce puteam din punct de vedere logistic și material.

Povestea Inimă de Copil

Programe Ajutor umanitar

^

1998

Centrul de Consiliere

Am deschis Centrul de Resurse și Îndrumare pentru Copii și Familii. Aici am avut primul asistent social angajat.

^

1999 - Prezent

Centrul de Consiliere

Proiectul a fost continuat prin Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Familii în Dificultate. De atunci Centrul oferă sprijin, informare, consiliere, ajutor material, materiale informative pentru părinți, copii și familii din mediul urban și rural.
^

2002 - 2004

Împreună acasă

Am implementat proiectul “Împreună Acasă”. Am desfințat un centru de plasament din Galați și am reintegrat 57 de copii în familii naturale și la asistenți maternali, am dezvoltat o rețea de asistenți maternali și o rețea de asistenți sociali în Galați. Serviciile sociale, după cum le-am instruit atunci, au fost preluate de DGASPC Galați.

Povestea Inimă de Copil

Copii seropozitivi

Integrare

^

1997 - 1999

SOS Copiii seropozitivi abandonați

Prin proiectul “SOS copiii seropozitivi abandonați”, am intervenit în Spitalul de Boli Infecțioase Galați, unde copiii erau ținuți în condiții inumane. În această perioadă am găsit trei familii de plasament pentru o parte dintre ei – primele familii pentru copii seropozitivi din România.

^

1997 - 2000

Casa Mihai și Casa Ana-Maria

Am continuat integrarea tuturor copiilor abandonați din spital în familii de plasament și am deschis două case de tip familial, Casa Mihai și Casa Ana Maria, printre primele case de acest tip din Romania.

^

2000

Închiderea pavilionului HIV/ SIDA

Am asigurat închiderea definitivă a pavilionului HIV/SIDA al copiilor abandonați din spital prin integrarea în familii a ultimilor copii de acolo și am am continuat campania de advocacy pentru înființarea unei secții de zi pentru copii seropozitivi în Galați. Secția funcționează și în prezent.

^

2004

2 Saloane

Am renovat și modernizat 2 saloane în spitalul local pentru tratamentul periodic al copiiilor infectați cu HIV făcându-le extrem de prietenoase și primitoare.
^

2007 - 2011

Locuri de muncă

Am derulat o intervenție în cadrul a mai mulți ani, prin care am oferit suport material, activități de educație, stagii de practică. Intervenția a avut nu doar scopul de a susține în continuare copiii seropozitivi, dar de crește capacitatea ocupării unui loc de muncă pentru 80 de tineri.

^

2011

15 ani

După 15 ani pe această zonă de activitate, am încheiat proiectele noastre destinate persoanelor seropozitive.

Povestea Inimă de Copil

Copii și tineri cu dizabilități

Integrare

^

1999 - 2002

Primul program din România

Am început primul program din țară pentru integrarea în comunitate și familii a copiilor cu
dizabilități instituționalizați. 42 dintre cei 90 de copii cu dizabilități severe din 3 orfelinate locale au fost integrați în familii de plasament.

^

2000 - 2001

2 Apartamente

Deschiderea și punerea la dispoziție a 2 apartamente protejate pentru îngrijirea într-un mediu familial a 10 tineri cu dizabilități severe proveniți din căminul spital Nicorești. Au fost primele apartamente de acest tip din România.
^

2004

Împreună acasă

Înființarea primei grupe de recuperare psihomotorie din Galați pentru 10 copii cu handicap sever la Centrul Comunitar “Iovan Iorgovan” în colaborare cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany prin proiectul „Împreună acasă”. Proiect încredințat ulterior pentru continuare autorităților locale.
^

2005- 2006

Toți egali, Toți diferiți

Înfiintarea Serviciului Social pilot “Toți egali, Toți diferiți” – Centru de zi, instruire pentru obținerea unui loc de muncă, terapie ocupațională și promovarea integrării profesionale. Proiect încredințat pentru continuare autoritățile locale.
^

2007 - 2008

Colaborare România – Republica Moldova

Dezvoltarea colaborării transfrontaliere România – Republica Moldova și integrarea socio-profesională a tinerilor cu nevoi speciale – schimburi de experiență și bune practici.
^

2008

Atelierul Inimă de Copil

Am deschis atelierul de realizare produse și obiecte decorative și handmade, oportunitate de locuri de muncă pentru foști beneficiari ai organizației.
^

2010 - Prezent

Centrul de intervenție Inimă de Copil

Am deschis Centrul de intervenție timpurie, recuperare și reabilitare pentru copilul cu dizabilități în Galați. De atunci până în prezent alți 60-80 de copii, și nu doar din județul Galați, beneficiază în fiecare an de recuperare.

Povestea Inimă de Copil

Educație și dezvoltare

^

2002 - 2004

Program prevenire abandon scolar

Program pentru prevenirea abandonului și pentru continuarea educației pentru copiii din 8 localități din județele Galați și Tulcea. După încheierea finanțării inițiale a proiectului, copiii beneficiari au continuat să fie susținuți. Peste 300 de copii ajutați.

^

2005 - Prezent

Centrul de zi Galați

Deschiderea și funcționarea Centrului de zi din orașul Galați.
^

2006 - Prezent

Centre de zi: Galați, Tecuci, comuna Pechea

Extinderea centrelor de zi în Galați, Tecuci, comuna Pechea.
^

2014 - Prezent

Un sat, un copil

Apare “Un sat, un copil”, un proiect central al fundației care susține tineri din gimnaziu și liceu să ajungă și să termine studiile superioare. Pe lângă burse, oferim suport constant și croim experiențe special pentru ei, care să susțină dezvoltarea lor continuă.
^

2018 - Prezent

Future Acceleration Program

Lansarea pachetului integrat de măsuri care facilitează accesul copiilor din program la educația secolului al XXI-lea. Măsurile includ dezvoltarea competențelor digitale, burse, materiale educaționale, servicii medicale, îmbrăcăminte, alimente și meditații la limba română, matematică și limba engleză. Parteneriat strategic cu UiPath Foundation

Salvăm vieți și construim familii din 1996

Ani de activitate

Voluntari

Persoane ajutate

Sari la conținut