Loading...
http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide7gk-is-118.png http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.750x390.DSC01363gk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.1002x390._DSC41302gk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/activitati de artagk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.poze-site-6-aprilie-2013.programe-750-390.copii-si-familii-in-dificultate.masa copil saracgk-is-118.jpg

EVENIMENTE SI CAMPANII:

A+ A A-

Fundatia Inima de Copil aduce la Galati Premiul I al Galei Societatii Civile pentru servicii de asistenta sociala

 

Luni seara, 28 mai, in Sala Operei Romane din Bucuresti, in prezenta unui numar impresionant de persoane din mediul jurnalistic, reprezentanti din societatea civila, finantatori, oameni de afaceri, Romania si-a premiat pentru a X-a oara cele mai valoroase proiecte ale societatii civile. Si asta in domenii dintre cele mai variate: educatie si invatamant, arta si cultura, educatie civica, servicii sociale, comportament civic si participare publica, sanatate, protectia mediului. 176 de proiecte depuse de peste 100 de organizatii au intrat in competitia Galei Societatii Civile, ce anul acesta s-a desfasurat sub egida: ”€œNu au promis nimic, dar au facut multe!€”. Alaturi de nume extrem de sonore si cunoscute: Fundatia pentru SMURD, Habitat pentru Umanitate, Hospice Casa Sperantei, unul dintre cele 17 premii I ale competitiei a revenit Fundatiei Inima de Copil. Serviciul social - Centru de recuperare pentru copilul cu dizabilitati€ al Fundatiei Inima de Copil a castigat sectiunea serviciilor de asistenta sociala. Premiul a fost inmanat chiar de doamna Cristina Topescu, binecunoscut jurnalist si om de televiziune, presedinte al juriului acestei sectiuni.

De ce un Centru de recuperare pentru copii cu dizabilitati?

 

Prin activitatea sa, serviciul social ”Centru de recuperare pentru copilul cu dizabilitati”€ isi aduce contributia la protectia drepturilor copilului cu dizabilitati din Romania, dezvoltarea copiilor la potentialul lor maxim si prevenirea institutionalizarii. Ideea proiectului in Romania, in Galati, a pornit de la observarea de catre Fundatia Inima de Copil a nevoii de servicii de recuperare specializate destinate copiilor cu dizabilitati. Exista si inca exista o nevoie acuta de servicii de interventie timpurie, astfel incat depistarea si recuperarea problemelor legate de dizabilitate sa inceapa la o varsta cat mai mica a copilului si sa asigure o rata mai mare de succes in integrarea sociala a copilului in viitor. Este esentiala obtinerea de catre acesta a unui grad cat mai mare de autonomie. In acelasi timp nevoia de informatii, de suport, rusinea si dezorientarea parintilor care au un copil cu dizabilitati ne-a facut ca o parte dintre activitatile proiectului sa le fie adresate lor. Prin toate activitatile sale, intr-un an si jumatate de la deschiderea Centrului de interventie timpurie in Galati, Inima de Copil a contribuit la o viata mai buna pentru 118 copii cu dizabilitati din judetul Galati si judete invecinate si a familiilor lor, reducerea semnificativa a riscului de institutionalizare. Si in plus formarea prin cursuri si seminarii a unui numar de peste 50 de specialisti, abordarea problematicii copilului intr-o echipa multidisciplinara extinsa ce nu a exclus ci a inclus parintii copiilor in actul terapeutic. Serviciul a avut un feedback excelent din partea parintilor copiilor beneficiari, primii ce pot aprecia si simti eficienta unui act terapeutic.

 

In ce credem?

 

In colaborarea cu partenerii din Belgia si Irlanda care ne-au ajutat in deschiderea centrului, conceptele de integrare si de incluziune au fost idei centrale. In Galati, ca si in intreaga tara, numarul copiilor cu dizabilitati care au sansa accesului la servicii de recuperare, mai ales de interventie timpurie, este redus, iar a avea un copil cu handicap este un motiv de rusine si o grea povara pentru parinti. Parintii, la randul lor, au nevoie de informatii si suport. Fiecare copil este diferit, este unic, nu este un diagnostic! Fiecare dintre actiunile noastre trebuie sa tina seama de acest lucru. Comunitatea locala trebuie sa fie la randul ei educata si pregatita pentru a accepta si integra acesti copii cu dizabilitati. Ceea ce insa organizatia a considerat intotdeauna benefic este ca interventia timpurie poate garanta o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii copiilor si familiei pe termen lung si o crestere mare a sanselor pentru o mai buna integrare ulterioara a copilului cu dizabilitati. Familia si dezvoltarea copilului sunt insa inseparabile. Si la fel noi, ca si societate, trebuie sa invatam sa avem grija de cei ce au nevoie de noi!

 

Premiat la nivel national dar ignorat de autoritati!

 

Deschiderea unui centru de recuperare nou pentru copii cu dizabilitati si ambitia de a dezvolta acest centru folosind metode si concepte noi, a fost o provocare. De asemenea provocatoare a fost si gasirea si formarea unui nucleu dedicat de specialisti, colaborarea cu unele autoritati locale si specialisti, depasirea mentalitatii locale (si nationale) a competitivitatii in loc de cea a cooperarii, avand in centru interesul superior al copiilor. Numarul de beneficiari a crescut insa proportional cu promovarea intensa (mass-media -€“ articole in presa si aparitii la televiziunea locala) dar si prin stabilirea unor relatii de cooperare deschisa cu medicii galateni.

Din pacate insa serviciile sociale isi fac cu greu loc pe agenda autoritatilor locale in drept sa le sprijine si a Primariei Galati. Eficienta unui serviciu nu este suficienta ca el sa si fie sustinut financiar de autoritati. Desi Fundatia Inima de Copil a aplicat in toamna anului 2011 pentru finantare din partea Primariei Galati prin legea subventiilor, serviciul nu a primit aceasta subventie si nici explicatia refuzului. Serviciile sunt derulate in continuare din fondurile stranse de organizatie, contributii ale parintilor copiilor beneficiari si mai recent printr-o subventie partiala a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

 

Multumim tuturor celor ce au crezut in eficienta serviciilor noastre si ne-au sprijinit.

SUNTEM PARTE DIN URMATOARELE FEDERATII:

sigla FONPC 

sigla volum

 

    sigla fonss 

 sigla eurochild    sigla ECCL 

INSCRIERE NEWSLETTER

ANUNTURI:

parteneri media

SPONSORI ȘI PARTENERI

 

Amount: 

© 2016 - Fundatia Inima de Copil | Powered by OMP.