Loading...
http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide7gk-is-118.png http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.750x390.DSC01363gk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.1002x390._DSC41302gk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/activitati de artagk-is-118.jpg http://inimadecopil.ro/modules/mod_image_show_gk4/cache/file_repository.poze-site-6-aprilie-2013.programe-750-390.copii-si-familii-in-dificultate.masa copil saracgk-is-118.jpg

EVENIMENTE SI CAMPANII:

Prev Next
A+ A A-

Poti sa scoti copilul dintr-o institutie, dar nu poti scoate institutia din copil.

Din pacate studiile arata ca 15% dintre copiii care ajung intr-o institutie provin din parinti care au fost intr-o institutie. Si aceasta este o problema pe care prea des guvernele o ignora.

€žDezinstitutionalizarea nu inseamna numai inchiderea unei institutii dar si o reforma comprehensiva a serviciilor educationale, sociale si de sanatate, ca si crearea de servicii alternative de buna calitate destinate copiilor”, a spus  Maria Herzcog, presedinte al Conducerii Eurochild si membru al Comitetului Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului la Conferinta Anuala a Federatiei Europene Eurochild.

Desfasurata in perioada 24-26 octombrie 2012 la Sofia, conferinta a avut ca tema „Promovarea drepturile copiilor care beneficiaza de ingrijire alternativa in Europa”. S-a bucurat de participarea a peste 150 profesionisti din domeniul social si din sfera politicilor sociale din Europa. Colega noastra Alexandra Vlasceau a participat din partea Fundatiei Inima de Copil.

Printre subiectele cheie atinse s-au numarat: nevoia de a stabili o legatura intre sectorul medical si cel social, implicarea organizatiilor non-guvernamentale in adoptarea bugetelor pentru sectorul social, ingrijirea copiilor in comunitate, lupta impotriva saraciei, prevenirea institutionalizarii si dezinstitutionalizarea ca si prioritati absolute. Trei concepte cheie au caracterizat discutiile care au avut loc pe parcursul acelor zile: institutionalizare, dezinstitutionalizare si re-institutionalizare. Daca majoritatea statelor europene s-au concentrat pe inchiderea institutiilor, accelerand procesul dezinstitutionalizarii, statisticile cele mai recente demonstreaza ca reducerile de buget pot duce la re-institutionalizarea copiilor in tarile mai putin dezvoltate, asa cum se intampla si in Romania. Au fost sugerate solutii care sa faciliteze procesul de tranzitie de la institutionalizare la ingrijirea in comunitate.

In cadrul conferintei, fiecare participant a avut oportunitatea sa ia parte, in afara sesiunilor in plen, la ateliere de prezentare a modelelor internationale de buna practica si la vizite de studiu la asociatii din Bulgaria. Centrul de recuperare si reabilitare pentru copilul cu dizabilitati, serviciu social sustinut in Galati de Fundatia Inima de Copil, a fost selectat de organizatori si a fost prezentat pe parcursul conferintei ca si model de buna practica derulat in Romania.

Vizita de studiu la care colega noastra Alexandra Vlasceanu a luat parte a fost in cadrul Asociatiei Child and Space din Sofia – o casa de tip familial in care se aflau copii cu dizabilitati severe. Povestea acelor copii era cu atat mai impresionanta, cu cat acestia proveneau din „faimoasa” institutie Mogilino. Aceasta institutie a fost inchisa in urma unui documentar realizat de BBC in urma cu cativa ani, iar aceasta reusita a fost ceea care a declansat procesul de dezinstitutionalizare din Bulgaria.

„Stim ca institutiile lezeaza copiii. Toate guvernele europene au obligatia de a furniza suport familiilor. Nu putem accepta ca saracia sa fie un motiv pentru a plasa un copil intr-o institutie. Ideea din spatele acestor forme de ingrijire este copiii sa se intoarca de fapt in propria familie cat mai curand posibil daca aceasta  este in interesul lor, sau sa fie crescuti in comunitatea lor” – a spus George Bogdanov, directorul executiv al Retelei nationale pentru copii din Bulgaria si membru in conducerea Eurochild.

DONEAZĂ ONLINE PENTRU COPII

MEMBRI ÎN FEDERATIILE:

sigla FONPC 

    sigla fonss     sigla ECCL

 sigla eurochild     

INSCRIERE NEWSLETTER

ANUNTURI:

parteneri media

SPONSORI ȘI PARTENERI

 

Amount: 

© 2016 - Fundatia Inima de Copil | Powered by OMP.