A+ A A-

Copii cu dizabilitati

In 2001, cu ajutorul si sprijinul financiar al SERA Romania, am inceput un proiect temerar: gasirea de solutii alternative la viata in institutie pentru copii si tineri cu handicap mental sever din centre de plasament din Galati. A fost un proiect pilot care a depasit bariere ridicate de  mentalitati, discriminare legata de copiii cu dizabilitati. Ne-am dorit si am reusit ca el sa devina un program model pentru Galati si celelalte judete ale tarii pentru reintegrarea in comunitate si familii a copiilor cu dizabilitati.

2001 -€“ 2004: In trei ani proiectul a devenit un succes. Au fost dezinstitutionalizati 42 copii cu handicap sever si integrati in familii de plasament/familiile naturale. Familiile de plasament au beneficiat constant de formare, suport material si consiliere. Progresele copiilor au fost impresionante si au reprezentat o inspiratie pentru noi toti.

2003: Infiintarea in colaborare cu Inspectoratul Scolar Galati, a Gradinitei speciale si a Centrului educativ de zi "Andiana", in comuna Cudalbi, pentru 15 copii cu dizabilitati beneficiari ai proiectului de dezinstitutionalizare.

2004: Infiintarea primei grupe de recuperare psihomotorie din Galati pentru 10 copii cu handicap sever la Centrul Comunitar "Iovan Iorgovan"  in colaborare cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany prin proiectul « Impreuna acasa».

2010: Infiintarea, la initiativa doamnei Mihaela Mihalache, mamica a doi copii cu dizabiltiati severe, a Centrului de zi pentru copii cu dizabilitati in comuna Liesti. Centrul a devenit locul in care se regasesc zilnic cu bucurie, beneficiaza de kinetoterapie si recuperare educativa 12 copii cu dizabilitati din comuna si cativa copii din comune invecinate. Primaria Liesti a ajutat prin punerea la dispozitie si amenajarea spatiului.

2010 -€“ 2011: Derularea proiectului PREVI (Prevent institutionalisation of disabled children by developing centres for early diagnosis and early intervention).Finantat de Comisia Europeana si desfasurat in parteneriat cu COS Kinsbergen si ADO Icarus vzw din Belgia, Organziatia COMBER din Irlanda si Samaritans Association din Bulgaria, proiectul a raspuns unei nevoi acute de protectie a drepturilor copiilor cu dizabilitati. Ne-am propus prevenirea institutionalizarii copiilor si crearea de servicii care pot sprijini interventia timpurie, recuperarea si reabilitarea copiilor si acordarea de informatii si suport pentru parinti. Datorita acestui proiect am deschis Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati in comuna Liesti in judetul Galati si Centrul de interventie timpurie, recuperare si reabilitare pentru copilul cu dizabilitati in Galati. Peste 120 de copii si parintii lor au beneficiat in perioada 2009 -€“ 2011 de aceste servicii.

Informatii despre proiectele aflate in acest moment in derulare puteti gasi aici.

  • Proiect educativ si de terapie ocupationala"ANDIANA"
    Proiect educativ si de terapie ocupationala

    In 2003, Fundatia Inima de Copil in colaborare cu SERA Romania, Primaria comunei Cudalbi si Inspectoratul Scolar Galati au infiintat Gradinita Andiana€. Serviciul a fost creat pentru a asigura dreptul la educatie si integrare sociala  a peste 20 de copii cu dizabilitati care au fost plasati in familii de ingrijire din comuna Cudalbi prin programe ale Fundatia Inima de Copil. Pana in 2011 acest serviciu a fost unicul de acest tip aflat la indemana familiilor din mediul rural din judetul Galati.

    In prezent Inspectoratul Scolar Galati si Scoala Speciala Emil Garleanu asigura programul educativ zilnic al copiilor in clase de scoala speciala iar Inima de Copil asigura activitati zilnice de socializare si terapie ocupationala.

    Proiectul a ajutat la integrarea copiilor cu dizabilitati in comunitate si a reprezentat un pas important in schimbarea mentalitatii comunitatii privind copiii cu dizabilitati.

© 2016 - Fundatia Inima de Copil | Powered by OMP.